Clicky

Fotoğraf Efektleri

Fotoğrafçılıkta derinlik ve kompozisyon nasıl oluşturulur?

Öncelikle etkili ve çarpıcı bir kompozisyon oluşturmak için ışık faktörünü iyi kullanmamız gerekir. Doğal ışık ve yapay ışık kaynakları birbirinden farklıdır. Doğal ışığın yönü doğru kompozisyon için yeterli değilse belki beklemek gerekir. Ya da hareket yönümüzü kendimizin belirlemesi gerekir. İyi bir kompozisyon için doğru pozlandırma yapmak gerekir. Hangi nesnenin ya da objenin üstünden yansıyan ışık bize en iyi kompozisyonu verecekse o ışığı kullanmamız gerekecektir.

Çok koyu ve çok açık renkler değil de orta tonlardan ışığı seçmek gerekir. Fazla koyu gölgelerden kaçınmak gerekir.

Işığın yönünü ve ışığın şiddetini iyi ayarlamak ve enstantane ve diyafram ayarlarını doğru yapmakta fayda var. Yaşlı bir ninenin fotoğrafı çekilirken yüz hatlarını belirginleştirmek için sert ışık kullanmamız gerekirken genç bir kızın fotoğrafını çekerken daha yumuşak ışık kullanmamız gerekecektir.

Etkili bir kompozisyonda kadrajın etkisi:

Kadraj yani çerçeve bir fotoğrafın en önemli konularından bir tanesidir. İyi bir kompozisyon oluşturmanın en temel yolu iyi bir kadraj ayarı yapabilmekten geçer. Nasıl bir çerçeve kullanılacağı iyi belirlenmelidir. Çekilen obje dikey bir formda ise dikey tutuş, yatay bir formda foto çekilecekse yatay bir tutuş gerekir. Farklı açılar ve farklı yükseklikler objeyi farklı açıdan yakalamamıza yardım edecektir. En iyi açıyı yakalamak ve iyi bir kompozisyonu oluşturmak için deneyim kazanmak şart.

Kompozisyonda Alan Derinliğinin Önemi:

Net alan derinliği kompozisyon oluşturmada çok önemli bir yere sahiptir. Net alan derinliği fazla olan fotoğraflarda her şey net olarak görünürken sınırlı alan derinliği vurgulamak istenen objeyi daha ön plana çıkarmak ve etkili bir kompozisyon oluşturmak için açık diyafram ve uzun odaklı objektif kullanmak gerekir. Uzaklık diyafram ve odak uzaklığı iyi bir kompozisyonda alan derinliğini etkiler. Özellikle ürün fotoğraf çekimlerinde vurgulanmak istenen obje net arka plan ise net değildir.

Kompozisyon en kaba tabirle düzenlemek demektir. Işık enstantane objektif yaklaşım ve açı iyi bir kompozisyonda beraber düşünülmesi gereken verilerdir. Çekilecek ürün resmi hangi açılardan çekilirse daha etkin bir vurgu yapılabilir? Ürünün yerini değiştirmek yerine fotoğrafçı kendi yerini değiştirerek farklı açılardan en iyi görüntüyü yakalamaya çalışmalıdır. Kadraj ayarı yaparken yatay kadraj mı yoksa dikey kadraj mı kullanacağını belirlemelidir.

Nesnelerin Fotoğraftaki Konumları:

Nesnelerin veya objelerin fotoğraftaki yerlerini seçerken yalınlaştırma yapmaya dikkat etmek gerekir. Aynı karede birbirini kesen birden çok obje varsa ön plana çıkarılmak istenen obje seçilmeli ve ona göre diyafram objektif ışık kadraj ayarı yaparak en iyi kompozisyon elde edilmelidir. Profesyonel fotoğrafçılar iyi bir kompozisyon oluşturmak için tek bir açı ya da yön kullanmazlar. Birden fazla açı denerler. Bunun için fotoğrafçının hareketli olması gerekir. Gerekirse objelerin yerlerini değiştirmek gerekebilir. Net alan derinliğinden faydalanarak istenen kompozisyon elde edilebilir. Karmaşık ve birden fazla obje her zaman işimizi bozacak diye bir kural yoktur. Bazen birden fazla objeyi art arda sıralayarak da vurgulanmak istenen obje en arkada bile olsa onu netleştirmek mümkündür. İstenirse obje çevredeki araçlardan tamamen yalıtmak da mümkündür. Objelerin fotoğraftaki yerlerine karar vermek fotoğrafçının deneyim ve becerisine kalmıştır. Fotoğrafın karmaşık olmaması genel olarak iyi bir kompozisyon oluşturmada gereklidir. Fotoğrafı çekilecek objelerin canlı cansız olması, ışık ayarı dikey ya da yatay kadraj mı kullanılacağı, yapay ya da doğal ışık mı kullanılacağı gibi konular iyi bir kompozisyon elde etmek için bilinmesi gereken konulardır.